Připravíme si špecle. V míse smícháme 500 g mouky, jedno vejce, trochu vody a špetku soli. Celé pořádně rozmícháme, až nám vznikne lehce tekuté těsto. Musíme si dát pozor, aby bylo těsto bez hrudek! Na špecle potřebujeme cedník s velkými otvory (jako na halušky).
Přes cedník protřeme těsto do vroucí vody se špetkou soli a kapkou oleje. Počkáme, až voda zpění a špecle vyplavou na hladinu. Vyndáme z hrnce, rozprostřeme je na plech a necháme vychladnout, tím se nám k sobě neslepí.
Připravíme si omáčku. Připravíme si tavený sýr, na jemno nakrájený sýr spolu s trochou mléka a špetkou soli. Vše smícháme a dáme na lehce rozpálenou pánev. Do pánve přidáme hotové špecle a vše promícháme.
Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kterou obalíme v hladké mouce a dozlatova orestujeme.
Sýrové špecle ihned podáváme.