Hovězí maso v celku osolíme, opepříme, prošpikujeme a poté zprudka osmažíme do tmava na troše oleje. Potom maso dáme do pekáčku, kde ho potřeme lžící hořčice. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka. Dýni opláchneme a nakrájíme na kostičky společně s cibulemi a celerem.
V hrnci rozehřejeme máslo a poté přidáme zeleninu a smažíme do zlatohněda, přidáme lžíci hnědého cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Dále přidáme mletý pepř, bobkové listy, sůl, nové koření a celý pepř. Na pánev od masa dáme smažit cibuli do světle hněda a následně ji přidáme k zelenině. Zeleninu nasypeme na maso, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a podlijeme do půlky pekáčku vodou.
Pečeme zakryté na 180 °C zhruba 2 hodiny podle tuhosti masa. Pokud bude maso tužší, pečeme ještě déle. Následně maso vyjmeme s kořením a zbytek rozmixujeme, poté přidáme pomalu smetanu a dochutíme solí, cukrem a trochou citronové šťávy, případně trochou hořčice.
Svíčkovou na smetaně s dýní hokaido podáváme s knedlíkem a brusinkovým kompotem.