6 ks | švestky | |
2 lžičky | skořice mletá | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
1.5 hrnku | mletý mák | |
2 lžíce | kypřicí prášek do pečiva | |
1.5 hrnku | třtinový cukr | |
1 hrnek | rostlinné mléko |
V míse si smícháme jako první suché přísady (polohrubou mouku, mák, cukr, skořici a prášek do pečiva) a pečlivě promícháme. Poté přidáme rostlinné mléko a olej a vařečkou vypracujeme těsto. Formu na makovec si vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní připravené těsto. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Takto připravené švestky dáme na těsto a koláč vložíme do předehřáté trouby. Makovec pečeme zhruba hodinu na 180 °C. Před dopečením raději ještě provedeme test špejlí. Pokud se bude těsto lepit na špejli, necháme koláč ještě chvilku péct. Po upečení necháme švestkový makovec zcela vychladnout a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena