poleva | ||
---|---|---|
1-2 lžíce | cukr | |
450 ml | ovocná šťáva | |
1 balíček | ovocný pudink v prášku | |
těsto | ||
8 lžic | olej | |
1 ks | vejce | |
6 lžic | mléko | |
250 g | tvaroh | |
100 g | cukr krupice | |
450 g | polohrubá mouka | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
náplň | ||
2 ks | bílek | |
60 g | cukr moučka | |
100 g | vlašské ořechy | |
podle potřeby | ||
švestky |
1. Tvaroh, mléko, vejce a cukr společně našleháme do pěny. Ke konci zašleháme i polovinu mouky. Druhou polovinu mouky promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové hmoty. Vznikne vláčné těsto, které vyválíme na placku. Válíme přímo na pečícím papíru, případně na na vymaštěném a pomoučněném plechu. Uložíme na chvíli do chladu a mezitím si připravíme další ingredience.
2. Švestky umyjeme, rozloupneme a vypeckujeme. Nařežeme je na čtvrtky. Umeleme nebo tyčovým mixérem nasekáme na jemno ořechy. Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nasekané ořechy do sněhu zlehka zamícháme. Ořechový sníh rozetřeme na vyválenou placku z těsta a na pěnu naskládáme hustě vedle sebe rozkrájené švestky.
3. Švestkový koláč z tvarohového těsta dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 150 °C. Upečený koláč vyjmeme a necháme chladnout. Podle návodu na obalu uvaříme pudink. Pouze místo mléka použijeme 450 ml ovocné šťávy, může to být sirup naředěný vodou nebo samotná šťáva z kompotu. Pudinkem polijeme rovnoměrně celý švestkový koláč.
4. Švestkový koláč z tvarohového těsta podáváme vychladlý a nakrájený na obdélníčky.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Recept na švestkové čatní krok za krokem
Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena