2 ks | vejce | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
2.5 hrnku | hladká mouka | |
1 hrnek | smetana ke šlehání | |
0.5 hrnku | rostlinný olej | |
6 lžic | mletý mák | |
0.8 hrnku | třtinový cukr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
citron | ||
náplň | ||
1 hrnek | švestky | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
podle potřeby | ||
hrubá mouka na vysypání | ||
máslo na vymazání formy |
1. Připravíme si veškeré suroviny na těsto, na odměřovní nám postačí hrníček. Do mísy vsypeme mouku s práškem do pečiva, třtinový cukr, mletý mák a přidáme vejce, olej a smetanu ke šlehání. Těsto na muffiny dobře promícháme a podle chuti přidáme i trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.
2. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a promícháme s trochou cukru. Formičky na muffiny vymažeme a vysypeme. Do každé dáme vrchovatou lžici těsta, na to trochu švestek a znovu překryjeme těstem. Formičky by měly být naplněné zhruba do 2/3, pečením nabudou.
3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Švestkové muffiny s mákem pečeme v takto vyhřáté troubě asi 20 minut. Z uvedeného množství surovin nám vyjde 24 muffinů. Jsou skvělé ke kávě, čaji, ale i jen tak na svačinku. Vydrží dlouho jemné a vláčné.
Počátky pěstování stromů švestky jsou datovány na období 9000-5000 let př.n.l. Díky vytvoření irigace v deltě Tigridu a Eufratu byly plantáže přetvořeny na něco podobného sadům, které mohly být řádně zavlažovány. Kolem roku 300 př.n.l. se slovo švestka objevilo v japonské poezii. Přivezli ji čínští mniši jako dar pro císaře.
Hrníčkový recept: Jahodové muffiny hotové za 30 minut
Jahodová sezóna bude již brzy v plném proudu a jahody právem patří k ovoci, ze kterého jsou ty nejlepší koláče a dezerty. Stejně tak muffiny jsou díky své jednoduchosti a rychlosti přípravy na vrcholu oblíbenosti. Hrníčkový recept na muffiny krok za krokem.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena