marináda | ||
---|---|---|
1.5 kg | hovězí zadní | |
200 g | anglická slanina | |
3 ks | cibule | |
0.5 ks | celer | |
3 ks | mrkev | |
2 ks | kořenová petržel | |
2 snítky | tymián | |
4-6 listů | bobkový list | |
6 kuliček | pepř | |
5 kuliček | nové koření | |
250 ml | bílé suché víno | |
3 špetky | pepř a sůl | |
omáčka | ||
2 lžíce | sádlo | |
1 lžíce | máslo | |
1 hrst | anglická slanina | |
3 lžíce | jablečný ocet | |
2 lžíce | cukr | |
2 lžíce | hořčice plnotučná | |
300 ml | hovězí vývar | |
3 lžíce | máslová jíška | |
150 ml | smetana | |
na ozdobu | ||
1 ks | citron | |
1 sklenice | zavařené brusinky | |
1 kelímek | smetana ke šlehání |
V každé rodině se tahle tradiční česká klasika dělá trochu jinak, každý na ni má svůj vlastní recept, který považuje za nejlepší. Pokud se chystáte dělat svíčkovou poprvé, máte možná trochu obavy z toho, jestli zrovna ta vaše verze bude mít úspěch. Každý, kdo vaří svíčkovou na smetaně pro sváteční hosty, jde proto tak trochu s kůží na trh. Není ale vůbec třeba oddávat se takovým obavám, existuje celá řada výtečných a ověřených receptů, které vám s tímto zdánlivě nelehkým úkolem pomohou. Svíčková má vonět použitou kořenovou zeleninou, mít sladkokyselou chuť a zapomenout bychom neměli na konečné zjemnění sladkou smetanou. Pojďme se tedy podívat na náš recept:
Slaninu nakrájíme na proužky, kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hovězí maso zbavíme tuku a blan a svážeme je provázkem, špičkou ostrého nože pak uděláme do masa zářezy pro vložení slaniny. Slaninu do nich opatrně zasuneme, pokud nám nějaká zbyde, dáme stranou. Do velkého pekáče dáme polovinu množství zeleniny, na ni položíme připravené maso a přidáme tymián, bobkový list, pepř a nové koření. Maso přelijeme bílým vínem a trochou vody, zasypeme zbytkem zeleniny a přikryjeme poklicí. Takto naložené maso necháme v chladu do druhého dne odležet. Druhý den maso vyjmeme, osušíme a dobře osolíme, marinádu uchováme. Maso zprudka opečeme ze všech stran na sádle, pak maso vyndáme a ve výpeku orestujeme zbytek slaniny spolu se zeleninou, kterou jsme vyndali a přecedili z marinády. Přidáme jablečný ocet, cukr a občas zamícháme. Přidáme hořčici, sůl a pepř, chvíli vše restujeme a poté přendáme do pekáče, kde se původně vše marinovalo. Vložíme zpět maso, zalijeme původní marinádou a hovězím vývarem, přiklopíme a vložíme do trouby, kde pečeme doměkka na 180 stupňů, 2 - 3 hodiny, můžeme občas maso otočit. Upečené maso vyndáme a vše ostatní, co nám tvoří základ omáčky, přendáme do hrnce a dáme na sporák. připravíme máslovou jíšku, kterou vlijeme do hrnce ke směsi a dobře rozmícháme. Povaříme cca půl hodiny, mezitím vybereme přebytečné koření, které vyplave na povrch. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka by měla být hladká a dostatečně hustá. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí.
Sváteční svíčkovou na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem, na talíři pak ještě doplníme plátkem citronu, lžičkou brusinek a šlehačkou. Dobrou chuť!
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena