podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bobkový list | ||
nové koření | ||
muškátový oříšek | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
cibule | ||
celer | ||
mrkev | ||
petržel | ||
šalotka | ||
rohlík | ||
hladká mouka | ||
mlíčí | ||
jikry | ||
rybí hlava | ||
rybí kostry | ||
odřezky z kapra |
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (Pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká "jako prase"!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni. Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku. Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou na jemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo. Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme. Před servírováním krutony přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme. Sváteční rybí polévku podáváme s orestovanými krutony. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!
Kapr v hlavní roli: Tradiční i méně známé recepty
Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena