krém | ||
---|---|---|
500 ml | smetana ke šlehání (31%) | |
200 g | hořká čokoláda 70% | |
těsto | ||
6 ks | velká vejce | |
120 g | cukr krupice | |
160 g | hladká mouka | |
40 g | kakao | |
3 lžíce | olej | |
na potření | ||
150 g | rybízová marmeláda | |
na ozdobu | ||
100 g | kokosové plátky | |
1 ks | granátové jablko | |
4 lžíce | strouhaný kokos |
Do hrnce nalijeme smetanu a přivedeme ji k varu. Postupně do ní přidáváme kousky kvalitní hořké čokolády, opatrně mícháme, dokud krém nezhoustne. Až se čokoláda úplně rozpustí, hrnec odstavíme, necháme směs vychladnout a poté uložíme na den do lednice. Vychlazený krém poté vyndáme a pomalu šleháme, až nám vznikne jemná čokoládová šlehačka. Do mísy rozklepneme vajíčka a přisypeme cukr. Mouku prosijeme do další misky, přisypeme kakao a pečlivě promícháme. Vejce s cukrem vyšleháme do bílé pěny. Přisypeme mouku s kakaem a opět důkladně promícháme. K těstu přilijeme olej, promícháme a těsto na korpus nalijeme do vymazané dortové formy. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Korpus pečeme zhruba hodinu, po upečení ho necháme vystydnout.
Po vychladnutí korpus podélně rozkrojíme na tři části, vrchní část seřízneme do rovna. Spodní a a střední vrstvu dortu pečlivě natřeme rybízovou marmeládou. Cukrářský sáček naplníme čokoládovou šlehačkou a nastříkáme ji rovnoměrně na marmeládu. Poté přiklopíme vrchní částí dortu. Dort potřeme šlehačkou rovnoměrně nahoře i po stranách, důkladně vyhladíme nožem nebo stěrkou. Strouhaným kokosem obalíme spodní polovinu dortu a povrch ozdobíme plátky kokosu, kousky čokolády, zrnky granátového jablka a smrkovou větvičkou.
Novoroční dort s kokosem a granátovým jablkem uchováváme v chladu a podáváme podle chuti.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena