- Připraveného krocana umyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a okořeníme.
- Játra, žaludek a srdce pokrájíme nadrobno. Nakrájenou slaninu rozpustíme a přidáme jednu nakrájenou cibuli a celer, drobky a dusíme asi 5 minut.
- Přidáme 50 g očištěných a nakrájených žampionů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, okořeníme, přidáme petrželovou nať, cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampiony. Všechno dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou.
- Krocana naplníme směsí a dáme péct. Asi po hodině pečení při teplotě 225°C - 250 °C vybereme hotového krocana a zeleninu, vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3,75 dl. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, kořením a pikantním vývarem.
- Svátečního krocana rozdělíme na porce a podáváme s náplní a zeleninou.
Tip: Krocan bude mít mimořádně křupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřeme ledovou vodou.