1 špetka | sůl | |
50 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
2 ks | žloutek | |
0.5 ks | citron | |
50 g | cukr krupice | |
250 g | hladká mouka | |
4 lžíce | zakysaná smetana | |
1 špetka | kypřicí prášek do pečiva | |
na obalení | ||
---|---|---|
cukr moučka | ||
vanilkový cukr | ||
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Odvážíme si mouku a promícháme ji se špetkou prášku do pečiva a soli. Mouku vsypeme na vál, doplníme cukrem, žloutky, na kousky pokrájeným změklým máslem a přidáme šťávu z půlky citronu. Nezapomeneme na zakysanou smetanu a podle chuti přidáme i rum. Ze všech surovin důkladně zpracujeme rukama hutné těsto, které uložíme alespoň na 30 minut do lednice odležet.
Z těsta vyválíme na pomoučněné desce plát asi 4 mm silný. Pomocí rádýlka nakrájíme obdélníky či čtverce, které ve středu ještě dvakrát nakrojíme.
Boží milosti smažíme ve větším množství rozpáleného oleje (ještě lépe sádla), dokud nezrůžoví. Je to opravdu jen chvilka. Boží milosti by se nám měly během smažení nafouknout, nedaří-li se to, přiklopíme je na pár vteřin pokličkou. Boží milosti klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk a ještě horké je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. A pak už si jen pochutnáváme.
Boží milosti jsou velmi křehké a dobré. Chutnají dobře ještě teplé, ale stejně tak i den odleželé.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které ještě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Tradiční velikonoční delikatesy ve světě
Velikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena