podle potřeby | ||
---|---|---|
meruňky |
1. Meruňky dobře omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Silně natlučené plody dáme stranou. Na sušení jsou vhodné opravdu zralé meruňky. Meruňky uložíme řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 50 - 60 °C. Meruňky co 3 hodiny obracíme a kontrolujeme stav. Dáváme pozor, abychom meruňky nepřesušily, měly by zůstat na dotek malinko pružné. Celé sušení trvá cca 20 hodin, záleží na velikosti plodů. Pokud máme sušičku na ovoce, udělá práci za nás, je to ta jednodušší varianta.
2. Nasušené ovoce uložíme na tác, přikryjeme papírem a necháme na suchém místě cca 10 dní stát. Poté zkontrolujeme, zda meruňky ještě nepouští šťávu, pokud ne, uložíme je do dóz či sáčků a uskladníme. V opačném případě meruňky ještě 1 - 2 hodiny v troubě dosušíme. Meruňky bychom měli uchovávat v suchém, temném a chladném prostředí.
3. Poznámka: Meruňky sušením tmavnou a získávají nahnědlou barvu. Pokud bychom tomuto procesu chtěli trochu zabránit, namočíme rozříznuté meruňky na pár minut do citronové šťávy. Ale není to úplně nutné. Barva sušených meruněk není vůbec podstatná.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Rychlá příprava a báječná chuť: Meruňková marmeláda krok za krokem
Recept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava nám nezabere více než 15 minut a výsledek je dokonalý.
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena