2 ks | cibule | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | křen | |
20 kuliček | nové koření | |
10 lžiček | hořčičné semínko | |
30 kuliček | celý černý pepř | |
10 snítek | čerstvý kopr | |
10 sklenic | okurky k nakládání | |
nálev | ||
---|---|---|
235 g | cukr | |
80 g | sůl | |
0.6 l | ocet | |
2 l | voda | |
podle chuti | ||
česnek | ||
feferonka |
1. Do vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku. Můžeme přidat i 1 až 2 stroužky česneku.
2. Důkladně omyté okurky naskládáme na těsno do sklenic, zalijeme nálevem z vody smíchané s cukrem, solí a octem, uzavřeme víčkem a sterilujeme.
3. Sterilované okurky ve sladkokyselém kořeněném nálevu podáváme k různým pokrmům a příležitostem podle chuti.
Vášeň pro okurky: Jak na ty nejlepší nakladačky a kvašáky?
Okurky, tak vděčná zelenina, kterou stojí za to si uchovat díky nakládání a zavařování. I když s okurkovou vášní teprve začínáte, okurky zavařujete podle osvědčeného rodinného receptu, případně zkoušíte stále nové postupy a ingredience, mohou se vám hodit naše recepty, z nichž si zaručeně vyberete.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
S Michalem Nikodemem a Honzou Kuželkou se naučíme, jak připravit osvěžující letní okurkový nápoj. Tentokrát vtipného Honzu nepotěšíme, protože nebudeme potřebovat žádný alkohol.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena