10 snítek | kopr | |
1 ks | křen | |
2 ks | cibule | |
2 ks | mrkev (větší) | |
4.5 kg | okurky nakládané | |
nálev | ||
---|---|---|
388 g | cukr | |
90 g | sůl | |
0.6 l | ocet | |
2.5 l | voda | |
30 kuliček | celý černý pepř | |
5 listů | bobkový list | |
20 kuliček | nové koření | |
10 lžiček | hořčičné semínko | |
podle chuti | ||
česnek | ||
feferonka |
1. Nejdříve si přivedeme do varu sladkokyselý nálev smíchaný ze všech ingrediencí a necháme ho provařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Nálev odstavíme a koření scedíme. Mezitím do 10 vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku nebo 1 stroužek česneku.
2. Pečlivě omyté okurky skládáme natěsno do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme těsně víčkem a sklenice sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě cca 95 °C ponořené do 2/3, dokud se víčka nevypouknou, což trvá cca 5 až 10 minut.
3. Po vyjmutí z hrnce necháme sklenice s okurkami vychladnout při pokojové teplotě. Sklenice můžeme obrátit na pár vteřin víčkem dolů, kvůli zkoušce těsnosti.
4. Okurky skladujeme v chladné a tmavé místnosti. Sterilované okurky znojemského typu ve sladkokyselém kořeněném nálevu podle Richarda Nováka podáváme k různým pokrmům a příležitostem dle naší chuti.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena