2 ks | cibule | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | křen | |
30 kuliček | nové koření | |
10 lžiček | hořčičné semínko | |
30 kuliček | celý černý pepř | |
10 lahví | okurky nakládané | |
10 snítek | čerstvý kopr | |
nálev | ||
---|---|---|
85 g | sůl | |
0.7 l | ocet | |
2 l | voda | |
260 g | cukr krystal | |
3 ks | bobkový list | |
podle chuti | ||
feferonka |
1. Do vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku.
2. Omyté okurky naskládáme natěsno do sklenic, zalijeme uvařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, solí, octem a bobkovým listem, uzavřeme víčkem a sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě 90 °C cca 15 minut. Sklenice by měly být ponořeny alespoň do tří čtvrtin.
3. Sterilované okurky na znojemský způsob se jako chuťovka dokonale hodí k různým pokrmům a příležitostem.
Recept na sterilovanou zeleninu krok za krokem
Úroda okurek a jiné zeleniny je v plném proudu, proto se dnes krok za krokem vrhneme na zavařování.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Zpracujte suroviny na maximum: Zavařování ovoce, zeleniny i masa
Bohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena