1 lžíce | sůl | |
250 ml | ocet | |
400 g | cibule | |
2.5 kg | cuketa | |
8 lžic | cukr krupice | |
100 ml | olivový olej | |
1 lžíce | mletý pepř | |
300 g | paprika červená | |
200 g | bílá paprika |
1. Cukety oloupeme, zbavíme zrníček a nastrouháme na nudličky. Budeme potřebovat 2,5 kg čisté váhy (po opracování). Papriky očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Všechny suroviny smícháme v hrnci dohromady a necháme přes noc v chladu odležet.
2. Druhý den cuketovou směs plníme do připravených sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 90 - 100 °C asi 25 minut.
3. Sterilované pepřenky z cukety podáváme jako přílohu k masu, výborně chutná také na pečivu, někdo ji pojídá jen tak samotnou. Chuťově je recept opravdu povedený. Množství vyjde asi na 8 sklenic pepřenek z cukety.
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Zpracujte suroviny na maximum: Zavařování ovoce, zeleniny i masa
Bohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena