Do nádoby pekárny nalijeme mléko a rozpuštěné máslo. Přidáme celé vejce i žloutek a vsypeme rozinky a mandle. Rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a moukou (hladkou i polohrubou) a do rohu nasypeme sůl.
Pekárnu zapneme na program TĚSTO (1:50) a necháme těsto vykynout.
Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl, ze 3 pramenů cop, který položme na základní patro a ze 2 zbývajících pramenů třetí patro Okraje vánočky k sobě dobře přitiskneme a vánočku necháme v teple ještě 30 minut kynout.
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme plátky mandlí, podle potřeby ji můžeme na několika místech "spojit" špejlí.
Vánočku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C. Pak vánočku "přiklopíme" alobalem a štědrovku pečeme na 160 °C ještě 20 - 30 minut do zezlátnutí.
Štědrovku z domácí pekárny podáváme nakrájenou na plátky podle chuti.