4 stroužky | česnek | |
1 ks | citron | |
3 plátky | citronová kůra | |
1 lžíce | ocet vinný | |
1 svazeček | bazalka | |
1 lžička | drcený černý pepř | |
1 lžička | hrubozrnná sůl | |
1 hrnek | extra panenský olivový olej | |
4 ks | tuňákový steak |
Podle toho, jak upravené maso z tuňáka koupíme, odstraníme případnou kůži a nakrájíme si steaky silné cca 2 cm. Pokud koupíme již váleček masa připravený na steaky, máme práci jednodušší. Z nakrájených steaků vyřízneme případné krvavé skvrny. Opláchneme je pod tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami. V mixéru smícháme bazalku, česnek, citronovou kůru a šťávu, vinný ocet, olej, sůl a pepř. Do skleněné zapékací mísy nalijeme třetinu marinády a položíme do ní steaky z tuňáka. Zbytek marinády nalijeme na steaky. Dáme do lednice marinovat na 1 - 2 hodiny. Během této doby steaky několikrát obrátíme. Připravíme gril na přímé grilování a předehřejeme ho na vysokou teplotu. Milovníci kouře mohou při grilování použít dřevěné lupínky k uzení ryb k vytvoření kouřového aroma. U dřevěného grilu vhodíme namočené a okapané lupínky přímo na rozžhavené uhlí. U plynového grilu použijeme udící box, pokud je jím gril vybaven. Až bude grilovací rošt horký, očistíme ho kartáčem a potřeme olejem, aby se nám steaky nepřichytávaly. Steaky z tuňáka položíme na grilovací rošt a grilujeme podle naší chuti - středně propečené steaky budou hotové za 4 - 6 minut z každé strany. Vždy v polovině grilování z každé strany otočíme steaky o 45 stupňů, aby se vytvořila perfektní mřížka na povrchu steaků (otisk grilovacího roštu). Po ugrilování necháme steaky z tuňáka na talíři ještě 2 - 3 minuty odpočinout. Steaky z tuňáka na grilu podáváme se zeleninovým salátem.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Slunečné počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí sváteční grilovačku.
Autor:Tomáš Dytrych
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena