1 palička | česnek | |
1 ks | kukuřice | |
2 lžičky | olivový olej | |
1 ks | hovězí steak | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
bageta | ||
špek |
Gril předehřejeme a mřížky potřeme špekem. Připravíme si steak z vysokého roštěnce či svíčkové, měl by být 2 - 2,5 cm tlustý. Steak vytáhneme z lednice a necháme tak, aby přešel na pokojovou teplotu. Opepříme, osolíme a jemně potřeme olivovým olejem. Steak necháme asi 5 minut odležet. Steak vložíme na gril, opékáme asi 2,5 minuty a potom steak pootočíme, aby se udělal znak mřížky, necháme péct zase 2,5 minuty, poté otočíme a opakujeme. Jestli je maso správně upečené, poznáme po hmatu. Spojíme na ruce palec a ukazováček, stlačíme si druhou rukou sval pod palcem, spojení palce a ukazováčku značí, že je steak málo propečený (tzn. rare). Spojíme palec s prostředníčkem a pomačkáme sval pod palcem, to je ideální propečení. Po upečení necháme steak classic odpočinout asi 4 minuty na talíři. Šťáva, která se nahromadila uprostřed steaku, se pak rozvine do celého kusu masa. Steak na grilu classic podáváme například s grilovanou zeleninou a opečenou bagetou pokapanou olivovým olejem. Výborný je také grilovaný česnek. Paličku česneku překrojíme a dáme péct asi na 15 minut na gril. Stroužky česneku zkaramelizují, budou sladké a plné chuti. Neopomene také grilovanou kukuřici, kterou nakonec potřeme máslem se solí. Kukuřici koupíme v každém velkém supermarketu předvařenou a zatavenou ve folii.
Foto: Shutterstock.com
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Autor:Šárka Urbánková Benito
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena