Kvalitní nové brambory, nejlépe o průměru kolem 7 cm, důkladně omyjeme a dáme do mísy nebo hrnce, kde je důkladně posypeme solí a protřepeme, aby se obalily v soli. Brambory neloupeme. Ještě mokré brambory vysypeme na plech nebo pekáč a pečeme v troubě při vyšší teplotě kolem 200 °C.
Asi po půlhodině je obrátíme, aby strana, která byla u dna pekáče, byla nyní nahoře a pečeme dalších asi 20 až 30 minut. Brambory by měly mít kůrčičku. Při pečení je nutno s brambory opatrně manipulovat, nepíchat do nich, někdy je pak horká pára roztrhne a je to velmi horké.
Než se brambory upečou, připravíme si česnek a čerstvé máslo. Česnek oloupeme a prolisujeme. Máslo necháme ztuhnout a nakrájíme na kostky.
Po upečení vsypeme brambory do mísy na přiměřené množství másla a posypeme prolisovaným česnekem. Opět promícháme. Máslo se rozpustí a brambory se ochutí česnekem.
U mé prababičky se staročeské pečené brambory jedly z jedné mísy, rozmačkávaly vidličkou a soustem se vybíralo rozpuštěné máslo na dně mísy. Pije se k nim podmáslí.