Předem bych chtěla upozornit, že samozřejmě vím, že pravý Stroganov se dělá z pravé hovězí svíčkové. Nicméně, jelikož mám velký přísun zvěřiny a jsem za to šťastná, vymýšlím neustále, co z ní uvařit, aby to nebylo pořád dokola. Napadlo mě připravit Stroganov ze srnčího hřbetu (může být i kýta) a výsledek byl opravdu vynikající!
Srnčí hřbet či kýtu očistíme, odblaníme a nakrájíme na tenké nudličky. Dále maso zakápneme olejem a červeným vínem, osolíme, opepříme (můžeme přidat snítku rozmarýnu či tymiánu) a maso dáme klidně na noc odležet do lednice.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sterilované žampiony, okurky a šunku nakrájíme na kousky.
Srnčí maso vyjmeme, slijeme a důkladně osušíme, aby se maso při restování opeklo a nedusilo! Na másle a oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a restujeme. Na druhé pánvi orestujeme na másle pokrájené žampiony, okurky, šunku a přidáme malý rajský protlak, který také společně se vším orestujeme. Nakonec zalijeme sladkou smetanou a přidáme maso. Srnčí Stroganov podle chuti dochutíme solí, pepřem a popřípadě cukrem.
Srnčí Stroganov podáváme nejraději s dušenou rýží.