2 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
30 g | hladká mouka | |
1 balíček | špenát mražený | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř |
1. Změklé máslo utřeme se žloutky. Přidáme sůl, mletý pepř, rozmrazený špenát s hladkou moukou a práškem do pečiva. Špenátové těsto na lívance dobře promícháme a na závěr do něj lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
2. Těsto klademe postupně do lívanečníku, který jsme vymazali trochou másla. Špenátové lívance smažíme po obou stranách dozlatova.
3. Špenátové lívance podáváme teplé s bramborovou přílohou a uzeným masem, ale dobré jsou i za studena podávané jako chuťovka.
Tip k přípravě špenátových lívanců
Lívance samozřejmě můžeme připravit i ze špenátu čerstvého. Stačí špenátové listy spařit, nakrájet nadrobno, případně i lehce podusit na cibulce.
Foto: Shutterstock.com
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Zdravému stravování vládne pestrá listová zelenina. A protože je jaro pomalu za dveřmi a špenátová sezóna se pomaličku blíží, tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena