2-3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
150 ml | smetana | |
650 ml | zeleninový vývar | |
150 g | špenát listový | |
80 g | ovesné vločky | |
0.5 lžičky | mletá kurkuma | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno. Čerstvý špenát očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji s máslem osmahneme cibulku dozlatova, přidáme špenát a za stálého míchání necháme listy zavadnout. Pak vše osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem a kurkumou. Nakonec přidáme ovesné vločky, vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Špenátovou polévku vaříme, dokud ovesné vločky nezměknou a polévku nezahustí na požadovanou konzistenci. Nakonec špenátovou polévku s ovesnými vločkami zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme. Krémovou špenátovou polévku s ovesnými vločkami podáváme teplou a můžeme ji servírovat se strouhaným sýrem, krutony i zakysanou smetanou.
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Zdravému stravování vládne pestrá listová zelenina. A protože je jaro pomalu za dveřmi a špenátová sezóna se pomaličku blíží, tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena