2-3 stroužky | česnek | |
650-700 ml | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
150 ml | smetana | |
450 g | špenát | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1-1 lžička | červená kari pasta | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
příloha | ||
1 ks | vejce | |
100 ml | smetana | |
50 g | špenátové listy | |
150-200 g | dětská krupička |
Špenát očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku. Na malém množství oleje zvolna osmahneme cibulku dozlatova. Pak za stálého míchání přidáme česnek, červenou kari pastu, špetku římského kmínu a kurkumu, vše restujeme ještě asi 1 - 2 minuty. Jakmile se koření rozvoní, přilijeme vývar, který přivedeme k varu a zahustíme světlou jíškou.
Takto připravený základ na špenátovou polévku zvolna vaříme 10 minut. Poté vmícháme nakrájený špenát, pepř a sůl a vše ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu a jen krátce necháme přejít varem.
Připravíme si špenátové knedlíčky. V míse prošleháme smetanu s vejcem a vmícháme nasekaný špenát. Směs osolíme, opepříme a postupně zahustíme dětskou krupičkou tak, aby vzniklo nepříliš lepivé těsto. Z těsta tvoříme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě přibližně 4 - 6 minut (podle velikosti).
Špenátové knedlíčky rozdělíme na porce, přelijeme pikantním špenátovým krémem a ihned podáváme. Špenátová krémová polévka s knedlíčky skvěle zasytí i zahřeje.
Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem
Zapomeňte na školní jídelnu a připravte se na zcela jiný chuťový zážitek. Tento špenát z čerstvých listů je základem také pro klasický dušený špenát. Podle fotonávodu jej zvládne každý.
Recept na slané palačinky plněné špenátem krok za krokem
Milujete palačinky na všechny způsoby stejně jako my? Tyto špenátové chutnají fantasticky! Jejich příprava není nijak náročná a dnes vás je naučíme krok za krokem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena