1 ks | pórek | |
1 balení | mražený špenát (kousky) | |
1 hrst | hrášek mražený | |
3 lžíce | máslo | |
3 ks | brambory | |
1 dl | rostlinná smetana | |
3 lžíce | lahůdkové droždí | |
3-4 stroužky | česnek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř | ||
podle potřeby | ||
zeleninový vývar |
Pórek očistíme a bílou část osmahneme na kousku másla. Osolíme, přidáme špenát (já použila mražený sekaný), přidáme hrst hrášku, česnek a na kousky nakrájené brambory. Zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme doměkka.
Poté obsah v hrnci rozmixujeme do hladkého krému, přidáme rostlinnou či klasickou smetanu, osolíme, opepříme a podle chuti můžeme přidat ještě prolisovaný stroužek česneku. Já dochutila ještě lahůdkovým droždím, ale lze vynechat.
Špenátovou krémovou polévku můžeme podávat samostatně nebo s krutonky. Hodí se do ní přidat i nejrůznější jemné knedlíčky nebo na kousíčky nakrájené vařené brambory.
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Na jaře vládne zdravému stravování pestrá listová zelenina. Špenátová sezóna se pomaličku blíží, a tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
Špenátová sezóna v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena