Hovězí plátky rozklepeme na tenký, až průhledný plát. Z vnitřní strany jej potřeme hořčicí. Na hořčici dáme plátky slaniny. Na ni rozprostřeme najemno nasekané okurky a cibuli. Maso svineme do ruličky, svážeme nití a zvenku osolíme a opepříme.
Španělské ptáčky zprudka orestujeme ze všech stran na olej, přilijeme vývar a zhruba 1 - 3 hodiny je dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodou. Měkké španělské ptáčky vyjmeme a doděláme omáčku. Omáčku okořeníme a krátce povaříme. Podle potřeby ji zahustíme jíškou nebo solamylem s vodou. Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání, promícháme, vrátíme zpět ptáčky a společně již jen prohřejeme.
Španělské ptáčky po bavorsku podáváme s knedlíky nebo rýží.