Recept na oblíbené plátky hovězího plněného vajíčkem, okurkou a slaninou.
Hodnocení
3.0
/ 5 (811x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Slanina5 plátků
Šunka5 plátků
Cibule1 ks
Hovězí maso5 plátků
Vejce natvrdo1 ks
Podle potřeby
Olej
Máslo
Hladká mouka
Podle chuti
Sůl
Hořčice
Mletý pepř
Okurka sterilovaná
Postup přípravy
Tenké plátky hovězího masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Plátky naplníme plátkem šunkového salámu nebo šunky, proužkem slaniny, čtvrtkou natvrdo uvařeného vejce a kouskem okurky. Maso stočíme a dobře upevníme jehlami na závitky nebo párátky.
Na směsi oleje s máslem osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Vložíme závitky a osmahneme je ze všech stran, mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Španělské ptáčky pak vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zamícháme a důkladně povaříme. Šťávu přecedíme, z ptáčků odstraníme párátka nebo jehly, maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.
Španělské ptáčky podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Vysoký hovězí rošťenec je samozřejmostí (cenově je to ovšem pro 4 porce darda). Plnotučná hořčice, pepř, sůl a dále kyselá okurka, vejce na tvrdo, špek, cibule, pórek a petržel, párek pouze debrecínský (vše jen trochu, aby se ptáček dal zabalit a spíchnout párátkama). Další postup jistě znáte, do základu cibule a já přidávám i kostičky petržele a rozškvařenou slaninu. Vše je hotovo, ptáčky vyjmu a nechám zchladnout. Omáčku zahustím trochou ovesných vloček a nechám vydusit, přidám mezi prsty sušených hub a povařím. Pomocí kombinaček ze zchladlých ptáčkův ytahám párátka(jde to ztuha), vložím zpět do om. - přidám pár kapek tabaska a je to. Petržel (asi 20 dk) dodá s houbami zajímavou vůni.
Dobrou chuť, Pája.