20 stroužků | česnek | |
sůl | ||
1 list | bobkový list | |
5 lžic | olivový olej | |
450 ml | kuřecí vývar | |
2-3 lžíce | hladká mouka | |
4 lžíce | bílé suché víno | |
kajenský pepř | ||
4 ks | čtvrtka kuřete | |
petrželka | ||
mletý černý pepř |
Do mikrotenového sáčku dáme asi 2 lžíce mouky, sůl a černý i kajenský pepř, přidáme osušenou porci kuřete a protřepeme, aby se kuře ochucenou moukou mírně obalilo. Nadbytečnou mouku setřepeme, maso odložíme a do sáčku dáme další porci. Podle potřeby přidáme mouku sůl a koření.
Česnek oloupeme, očistíme a rozpůlíme. Na velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme česnek a opékáme ho asi 2 minuty, aby olej získal jeho chuť. Česnek přeneseme lopatkou s otvory na talíř a odložíme.
Do oleje vložíme kůži dospod porce kuřete a opékáme je 5 minut dozlatova. Podle potřeby přidáme 1-2 lžíce oleje.
Česnek vrátíme na pánev, přidáme bobkový list, kuřecí vývar a víno a přivedeme je k varu. Pánev přikryjeme pokličkou a kuře dusíme 25 minut doměkka. Česnek musí být velmi měkký.
Kuře přeneseme na mísu a udržujeme horké (například přiklopíme). Tekutinu na pánvi svaříme zhruba na 250 ml. Ochutnáme, případně ochutíme. Omáčkou přelijeme porce kuřete. Navrch nasypeme česnek, ozdobíme petrželkou a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena