1 ks | vejce | |
1 ks | rajče | |
1 ks | bílý toastový chléb | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvý koriandr | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
extra panenský olivový olej |
Připravíme topinku z bílého toastového chleba, rozkrojíme jedno vyzrálé rajče a rozmažeme ho do povrchu topinky. Mírně pokapeme kvalitním olivovým olejem. Dále nakrájíme několik plátků rajčete, rozložíme je na topinku a lehce osolíme. Obvyklým způsobem připravíme ztracené vejce. Hotové ztracené vejce položíme na topinku s rajčaty, pokapeme olivovým olejem, podle chuti lehce osolíme a okořeníme čerstvým pepřem z mlýnku. Nasekáme pár lístků koriandru a posypeme vejce. Nakonec do ztraceného vejce píchneme, aby se otevřelo a trochu žloutku vyteklo. Španělskou topinku se ztraceným vejcem podáváme jako chutný předkrm nebo snídani.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Autor:jarda.libal
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena