1 l | vývar | |
1 ks | paprika | |
500 g | rajčata | |
1 ks | cibule | |
220 g | chléb | |
podle chuti | ||
---|---|---|
česnek | ||
sůl | ||
chilli | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Zeleninu očistíme. Cibuli s česnekem nakrájíme nahrubo. Papriku nakrájíme na kousky, stejně tak rajčata. V kastrolku na rozpáleném oleji opečeme cibuli, papriku, česnek a smažíme asi 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Poté přidáme chilli a rajčata a dusíme na mírném ohni. Když směs zhoustne, přidáme chléb nakrájený na kostičky a vývar. Rajčatovou polévku povaříme 15 minut.
2. Polévku můžeme rozmixovat, nebo nechat takto - podle preferencí. Podle chuti dosolíme. Španělskou rajčatovou polévku podáváme s topinkami potřenými česnekem.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Sezóna českých rajčat. Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.
Videorecept: Krémová polévka z pečených rajčat podle Anny
Recept na polévku z pečených rajčat je v podstatě vhodný po celý rok. V létě můžete spotřebovat přebytky rajčat ze zahrádky a v zimě použijte rajčata z obchodu. Ta sice nejsou pořádně k jídlu, ale této polévce poslouží úplně stejně jako ta domácí.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena