Spanakopita je klasické řecké pečivo, plněné špenátem a sýrem feta. Správně se dělá z filo těsta, na tu moji vystačíte s listovým.
Hodnocení
5.0
/ 5 (6x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
3 stroužky
česnek
olej
sůl
1 ks
vejce
500 g
listové těsto
100 g
feta sýr
150 g
sušená rajčata
mletý černý pepř
300 g
čerstvý špenát
na potření
vejce
na ozdobu
sezam
Postup přípravy
Na pánvi orestujeme oloupaný a nadrobno nakrájený česnek, až začne hnědnout, přidáme špenát a necháme ho zavadnout. Osolíme a necháme na sítu zchladnout.
Až bude směs vychladlá, vymačkáme z ní přes síto co nejvíc tekutiny. Špenát poté nahrubo nasekáme, přidáme nakrájená rajčata, sýr a jedno vejce.
Listové těsto rozválíme na tenko, vykrojíme rádýlkem čtverce a doprostřed vložíme lžíci špenátové směsi, přeložíme a okraje zamáčkneme vidličkou.
Šátečky spanakopita potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.
Spanakopity pečeme 20 - 30 minut při 180 °C. Řecké šátečky podáváme jako chuťovku.