500 g | mražené nebo čerstvé houby | |
5 stroužků | česnek | |
150 ml | rostlinné mléko | |
1 lžička | škrob | |
2 lžíce | rostlinný olej | |
1-2 lžíce | bazalky | |
2-3 lžíce | lahůdkové droždí | |
500 g | špagety z tvrdé pšenice | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1 špetka | černý mletý pepř |
Na oleji orestujeme nakrájené houby, přidáme prolisovaný česnek, až zavoní, zasypeme pokrájenou bazalkou, osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a 5 minut podusíme. V nemléce rozmícháme škrob a droždí. Houby jím zalijeme, necháme zhoustnout a máme hotovo. Špagety uvaříme podle návodu. Omáčka by měla být hustší, aby ze špaget nestékala a výraznější, aby se ve špagetách chuťově nerozplynula. Kdo je "bazalkovej", klidně dá bazalky více.
Recept byl vytvořen do SPLK - dělená strava podle L. Kořínkové. Patří do skupiny kytky + zelenina, volný graf. Pokrm si mohou dopřát i vegani.
Bazalka jako koření i lék: Znáte její odrůdy?
V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Autor:Obrmutr
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena