Sóju den dopředu na noc namočíme. Druhý den ji na sítu propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Očistíme si zeleninu a nakrájíme - cibuli a papriku na proužky, dýni na malé kostky a libeček na středně drobné kousky.
Na oleji zpěníme cibuli, když začne růžovět, přidáme papriku a dýni, orestujeme, přidáme koření, datlový sirup, promícháme a opékáme asi 1 minutu, než se koření rozvoní. Poté směs zalijeme trochou vody a dusíme, až je zelenina měkká.
Do zeleninové směsi vmícháme předem uvařenou sóju, libeček a ještě asi 1 minutu necháme dusit. Pokud máte rádi pálivá jídla, můžete přidat víc chilli - jídlo tak bude i zdravější.
Sóju s dýní a paprikou podáváme jako hlavní chod.
Poznámka: Doba přípravy jídla je bez doby potřebné k uvaření sóji. Tu ráno dáme vařit na malý plamen a po hodině a půl občas kontrolujeme, zda je uvařená - některá se vaří asi hodinu, jiná potřebuje téměř dvojnásobnou dobu. Její jemná chuť ale za tu práci stojí.