Špagety uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu. Česnek oloupeme a jednotlivé stroužky rozmáčkneme nožem. Slaninu nakrájíme na menší kostičky. Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a vejci, podle chuti osolíme a opepříme.
Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm slaninu s česnekem. Zhruba po 5 minutách vyjmeme česnek, který si můžeme nechat bokem na ozdobu, nebo jej vyhodíme.
Z uvařených špaget slijeme vodu a přidáme je ke slanině. Pánev sundáme z ohně, přilijeme směs z vajec a sýru a důkladně promícháme. Špagety by se měly směsí rovnoměrně obalit. Můžeme ještě dosolit a dopepřit.
Smetanové špagety carbonara ihned podáváme. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem. Můžeme dozdobit čerstvou bazalkou a opečenými stroužky česneku.