Jeden z mnoha receptů na zapečené brambory, tentokrát s nivou, smetanou a cibulí.
Hodnocení
4.7
/ 5 (44x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
14x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Vegeta
Pepř
Sušená petrželka
Ostatní
Brambory5 ks
Niva10 dkg
Velká cibule1 ks
Tvrdý sýr5 dkg
Smetana na vaření1 kelímek
Gothaj10 dkg
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Postup přípravy
Brambory ve slupce omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme doměkka. Po uvaření vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme sýr a uzeninu. Nivu i tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a dáme do mísy. K sýru přilijeme smetanu na vaření a promícháme. Salám (šunka, gothaj) nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dozlatova.
Zapékací mísu vymažeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na dno mísy narovnáme brambory, které posypeme opečeným salámem. Poté brambory pokryjeme nakrájenou cibulí. Vše osolíme, opepříme, posypeme sušenou petrželkou a vegetou. Nakonec povrch zalijeme smetanou se sýrem.
Takto připravený pokrm dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 40 minut, až povrch pokrmu zezlátne.
Smetanové brambory po upečení ihned podáváme, nezapomeneme ozdobit zeleninou podle chuti.
Chutnalo nejen mě, ale i zbytku rodiny:) Po téhle dobrotě zbyl jen prázdný pekáč:)
+1 kuchaři;)
Verýsek
Výborné
Dnes jsem vaše brambory udělala k obědu a byly opravdu vynikající. Na brambory jsem přidala ještě trochu sladké papriky a chilli, jelikož máme rádi ostřejší jídla. Moc jsme si pochutnali.