2 ks | vejce | |
100 g | cukr krupice | |
500 g | mascarpone | |
2 lžíce | hladká mouka | |
150 ml | zakysaná smetana | |
2 lžíce | mandlový likér | |
poleva | ||
---|---|---|
25 ml | voda | |
150 g | cukr krupice | |
120 ml | smetana ke šlehání | |
0.3 lžičky | hrubozrnná sůl | |
na ozdobu | ||
čerstvá máta |
Vysokotučný sýr mascarpone (či jiný) vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, mandlový likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krémem naplníme menší silikonové formičky (košíčky, dortíky apod.) a uložíme na plech. Takto připravené smetanové bábovičky vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme 25 - 30 minut (podle velikosti formiček). Teplé smetanové bábovičky necháme zcela vychladnout v mírně pootevřené troubě, až poté vyklopíme na servírovací talířky. Během pečení si připravíme slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme veškerý cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Dáváme velký pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Poté opatrně přilijeme horkou vodu a horkou smetanu ke šlehání. Postupujeme opatrně, protože karamel začne prskat a pěnit. Plamen stáhneme na mírnou teplotu a za stálého míchání prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Smetanové bábovičky přeléváme vlažným slaným karamelem, zdobíme snítkou máty a podáváme jako lahodný dezert s nezaměnitelnou chutí.
Tip na neděli: Úžasný karamelový koláč s tvarohem
Máte rádi karamel, tvaroh a čokoládu? Tento koláč uspokojí všechny vaše chutě! Překvapte rodinu výjimečným koláčem.
Překvapení na Mikuláše: Domácí lízátka ze slaného karamelu
Dnes se naučíme krok za krokem připravovat domácí lízátka ze slaného karamelu, kterými můžete překvapit třeba na Mikuláše. Chutnají výborně!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena