4-6 stroužků | česnek | |
40 g | parmazán | |
30-40 g | čerstvý zázvor | |
350 g | rýže kulatozrnná | |
2 ks | malá šalotka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
trojobal | ||
vejce | ||
hladká mouka | ||
nastrouhaná houska | ||
náplň | ||
1 hrst | petrželová nať | |
4 ks | kuřecí stehno | |
1 ks | chilli paprička |
Nejdříve si připravíme masovou náplň. Kuřecí stehna omyjeme a v menším množství osolené vody podusíme doměkka. Pak maso zbavíme kůže, vykostíme a jemně usekáme. Očištěnou chilli papriku zbavíme jadérek a spolu s opranou petrželovou natí velmi jemně usekáme. Vše promícháme s masem, spojíme několika kapkami oleje a podle chuti osolíme. Masovou náplň necháme v chladu rozležet. Mezitím si připravíme ochucenou rýži. Kulatozrnnou rýži vypereme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Čerstvý zázvor, stroužky česneku a šalotky oloupeme, usekáme nadrobno a necháme zpěnit na větším množství oleje. Jakmile se všechny vůně uvolní, přisypeme rýži a restujeme tak dlouho, dokud se rýže nezačne přichytávat na dno. Pak přilijeme asi naběračku vývaru a za stálého míchání a postupného přilévání vývaru udusíme rýži doměkka. Nakonec ji promícháme se strouhaným parmazánem a ještě teplou můžeme začít plnit masem. Rýže by měla být trochu lepivá, abychom z ní mohli tvarovat koule. Z vlažné rýžové hmoty velkou lžící utvoříme placičky, do jejich středu klademe masovou náplň a mokrýma rukama (nebo pomocí folie) tvoříme koule, které necháme zcela vychladnout. Vychladlé plněné rýžové koule obalíme v trojobalu a smažíme zprudka ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Na smažení je vhodný fritovací hrnec. Usmažené rýžové koule s kuřetem rozdělíme na porce a podáváme s pikantními omáčkami a zeleninovým salátem.
Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame
Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena