600 g | mleté maso mix | |
1 ks | cibule | |
3 stroužky | česnek | |
50 g | červená kapie | |
80 g | strouhaný tvrdý sýr | |
50 ml | voda | |
1 lžička | hořčice plnotučná | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
3 špetky | drcený kmín | |
mletý černý pepř | ||
trojobal | ||
2 ks | vejce | |
hladká mouka | ||
strouhanka |
Oloupanou cibuli a stroužky česneku nasekáme najemno. Červenou papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na drobné kostičky. Sýr nastrouháme najemno. Na lžíci oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme drcený kmín a jakmile se rozvoní, vložíme papriku a česnek. Vše za stálého míchání asi 2 -3 minuty zvolna orestujeme a necháme vychladnout. Ve studené vodě rozmícháme lžičku hořčice.
Mleté maso zalijeme vodou s hořčicí, přidáme vychladlou směs orestované cibulky s paprikou a nastrouhaný sýr. Masovou směs důkladně prohněteme, podle chuti opepříme, velmi opatrně osolíme a necháme asi 3 hodiny odležet.
Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama karbanátky, které obalíme v trojobalu a zvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Poté karbanátky necháme na ubrousku okapat a ihned podáváme.
Smažené masovo-sýrové karbanátky rozdělíme na porce a podáváme s bramborovým pyré jako hlavní chod. Výborně chutnají i studené nakrájené na plátky s rajčaty, cibulí a chlebem.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena