Připravíme si kuřecí fáš a bylinkové máslo. Pravá základní fáš se připravuje naškrábáním masa ostrým nožem na velmi jemno jako při tatarském bifteku z pravé hovězí svíčkové, ne mletím masa. Postup jsem pro domácí úpravu zjednodušila, maso jsem nenaškrábala nožem, zpracovala jsem ho najemno v řezačce, je možné použít i sekáček a posekat ho na jemnou hmotu.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme nožem na malé kousky, které vložíme do řezačky. Přilijeme sladkou smetanu, která se vsákne do masa a velmi ho zjemní, promastí a dobře spojí. Vše rozmělníme na jemnou hmotu a vložíme do lednice na 4 hodiny odpočívat, kde maso přiměřeně ztuhne. V této fázi je možné přidat ještě vaječný žloutek, namočenou a dobře vymačkanou housku, muškátový oříšek, případně jiné koření (např. bílý pepř). Ochucení je na každém z nás. Já přidávám do válečků ještě bylinkové máslo, které maso krásně zjemní.
Připravíme si náplň - bylinkové máslo. Petrželovou nať posekáme na jemno, přilijeme vymačkanou citronovou šťávu, přidáme oloupaný česnek, nastrouhaný uzený ovčí sýr, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a pořádně promícháme. Z bylinkového másla vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a odložíme na 15 minut do mrazničky, aby nám máslo ztuhlo. Poté máslo vyndáme, necháme povolit a krájíme na 0,5 cm silná kolečka. Zbytek másla můžeme nechat v mrazáku a použít do jiného pokrmu.
Maso vybereme z lednice, ruce si navlhčíme ve vodě a v dlaních tvarujeme kuličky, které odložíme na 15 minut do mrazničky. Poté je vyndáme, rovnoměrně roztlačíme ve vlhké dlani, do středu položíme bylinkové máslo, obalíme masem a znovu vytvarujeme kuličku. Naplněné masové kuličky obalíme v mouce, směsi rozšlehaných vajec s mlékem a solí, nakonec samozřejmě ve strouhance.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, vložíme masové kuličky a za občasného otáčení na středním plameni smažíme cca 7 minut. Kuličky z kuřecího masa smažíme postupně, aby se nám olej příliš neochladil, a kuličky se dobře propekly. Nesmí se smažit ani příliš zprudka, aby se kuličky nespálily, propekly se rovnoměrně a náplň nevytekla. Osmažené masové kuličky necháme okapat od přebytečného tuku na papírovém ubrousku.
Smažené kuličky z kuřecího masa plněné bylinkovým máslem podáváme horké (5 kuliček na 1 porci). Jako příloha skvěle poslouží bramborové pyré. Masové kuličky připravené tímto způsobem jsou velmi šťavnaté a jemné, správně ochucené a na povrchu křupavé.
Náplň může být vždy jiná, záleží na chuti, základem však musí být máslo a citronová šťáva. Tyto kuličky se dají připravit v předstihu a později jen obalit a osmažit. Chutnají výborně i z krůtího nebo jiného drůbežího suššího masa (bažant, křepelka, perlička apod.).