3 stroužky | česnek | |
1 špetka | sůl | |
4-6 lžic | strouhanka | |
1-2 špetky | majoránka | |
1 ks | cibule | |
240 g | čočka | |
1 kelímek | lučina | |
1 špetka | mletý pepř | |
100 g | anglická slanina | |
trojobal | ||
---|---|---|
1-2 ks | vejce | |
strouhanka | ||
hladká mouka | ||
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Čočku uvaříme a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme středně velkou cibuli a také slaninu na menší kostičky. Česnek prolisujeme v lisovači nebo nakrájíme na malé kostičky. Na nahřátém oleji dozlatova osmahneme cibulku, poté přidáme slaninu a při konci smažení přidáme česnek. Dáme do misky a necháme vychladnout. Všechny vychladlé ingredience (čočku, směs slaniny, cibule a česneku, lučinu a koření) smícháme a zahustíme přibližně 5 lžícemi strouhanky. Vytvoříme karbanátky, obalíme v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) a smažíme stejně jako karbanátky z masa. Smažené čočkové karbanátky jsou výborné jen s chlebem nebo i s jinou přílohou jako jsou brambory či kaše. Pozor! Nevím z jakého důvodu, ale voní i chutnají po houbách. Proto radím všem, kdo nemají rádi houby, ať tyto karbanátky spíše nezkouší. V jídle je využita anglická slanina, a proto toto jídlo není vegetariánské, ale pokud slaninu nepoužijete, tak bude jídlo i tak dobré. Foto: Shutterstock.com
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
Autor:Kelidna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena