Sušené hříbky namočíme v misce do studené vody. Celer a karotky očistíme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Brambory oškrábeme a nakrájíme na větší kostky než zeleninu. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno.
V hrnci rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme lžíci másla a na něm orestujeme dozlatova zeleninu s lžičkou drceného kmínu. Nakrájenou cibuli vmícháme do zeleniny a dál smažíme, až cibule zesklovatí. Přidáme lžičku mleté papriky, nakrájené brambory, namočené houby, bobkový list a zalijeme vodou.
Slezskou bramboračku přivedeme k varu, osolíme, po 10 - 15 minutách vmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vaříme 20 minut. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a podle chuti dosolíme. Nakonec do bramboračky přidáme kousek studeného másla a čerstvě nasekanou petrželku.
Slezskou bramboračku podáváme s chlebem nebo pečivem.