Připravíme si základní těsto. Hladkou mouku promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Na vále nebo v míse zpracujeme s vejcem a změklým máslem. Vypracujeme těsto, která zabalíme do fólie a dáme ztuhnout do lednice, a to alespoň na 60 minut.
Těsto vyválíme na trochu hrubší plát a vykrajujeme tvary hříbečků. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu dorůžova.
Během pečení si připravíme krém. Základní žloutkový krém si připravíme z másla, které samostatně vyšleháme dohladka. Žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme v horké vodní lázni, nejlépe ručním šlehačem. Hmota nám nabude a zároveň klesne. Hmotu necháme vychladit a poté po částech vmícháme do másla. Nakonec přidáme rum. Krém necháme vychladit.
Upečené hříbečky potíráme žloutkovým krémem, přiklopíme druhým kouskem a zdobíme. Použijeme bílou čokoládovou polevu, kterou podle libosti obarvíme potravinářským barvivem. Část si necháme neobarvenou. Potíráme klouboučky a sypeme nadrcenými oříšky. Neobarvenou polevou potřeme část nožky hříbečku a ozdobíme kokosovou moučkou.