300 g | niva | |
2 ks | listové těsto (rozválený plát) | |
0.5 ks | dýně Hokaido | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
tymián | ||
na potření | ||
vejce | ||
podle potřeby | ||
česnekový olej | ||
6 lžic | cibulová marmeláda |
Dýni očistíme, vnitřek vydlabeme a dužinu nakrájíme na kostky. Kousky dýně povaříme v osolené a tymiánem ochucené vodě do poloměkka. Pak dýni necháme na sítu okapat. Sýr nastrouháme nahrubo, můžeme ho i nakrájet na drobné kostičky. Pláty listového těsta potřeme olejem, poklademe cibulovou marmeládou, strouhanou nivou a kostkami povařené dýně. Těsto svineme do závinu, řádně uzavřeme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí. Slaný závin s dýní upečeme v troubě předehřáté na 200 °C dorůžova. Horký slaný závin necháme krátce zchladnout a ještě teplý ho nakrájíme na porce. Slaný závin z listového těsta s cibulovou marmeládou, dýní a sýrem podáváme teplý s nejrůznějšími dipy podle vlastní chuti. Cibulovou marmeládu si připravíme podle receptu na cibuládu.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena