1 ks | rajče | |
těsto | ||
---|---|---|
200 g | hladká mouka | |
130 g | Hera | |
4 lžíce | jemně perlivá voda | |
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
muškátový oříšek mletý | ||
1 lžíce | čerstvý kopr | |
náplň | ||
1 ks | pórek | |
100 g | mozzarella v nálevu | |
150 g | aromatický sýr (gouda, niva) | |
200 ml | zakysaná smetana 18% | |
100 ml | tučný bílý jogurt | |
3 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
1 lžíce | rostlinný olej |
Nejdříve si připravíme korpus. Tuk nakrájíme na kostičky a vložíme asi na 10 minut do mrazáku. Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí a žmolením zapracujeme tuk tak, aby vznikla drobenka. Poté ji zalijeme studenou vodou a rychle vypracujeme celistvé těsto, které zabalíme do folie a necháme asi 1 hodinu v chladu odležet. Z těsta vyválíme placku, kterou vyložíme dno i stěny koláčkové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme suchými fazolemi a v troubě předehřáté na 180°C pečeme 10 minut. Poté zátěž s pečícím papírem odstraníme a těsto dáme péci na dalších 10 minut. Takto připravený korpus necháme zcela vychladnout.
Připravíme si náplň. Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka, která krátce orestujeme na oleji, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Omyté rajče nakrájíme na kousky a okapanou mozzarellu nastrouháme nahrubo. Ve velké míse prošleháme vejce se smetanou a jogurtem, vmícháme oba strouhané sýry a vychladlý pórek, směs ochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nasekaným koprem. Vychladlý korpus poklademe rajčetem, zalijeme připravenou náplní a pečeme asi 30 až 35 minut dorůžova.
Slaný koláč se smetanou a zeleninou necháme zchladnout, rozdělíme na porce a podáváme jako chuťovku.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Videorecept: Slaný koláč s jarní cibulkou
Slaný koláč má mnoho variant a je oblíbeným pohoštěním - hodí se na večírek, narozeninovou oslavu, piknik, ale i jen tak k večeři. Základem slané náplně v dnešním videoreceptu je jarní cibulka, vejce, smetana a strouhaný sýr. Doporučujeme vyzkoušet, chutná báječně!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena