náplň | ||
---|---|---|
2-3 stroužky | česnek | |
4 ks | vejce | |
2-3 lžíce | máslo | |
250 g | ricotta | |
250 ml | zakysaná smetana | |
1 ks | červená cibule | |
čerstvé bylinky | ||
400 g | bílý chřest | |
těsto | ||
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
1 dl | mléko | |
400 g | hladká mouka | |
1 lžička | třtinový cukr |
Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, lžičku cukru, nakrájené povolené máslo, vejce a mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici 30 minut odležet.
Chřest očistíme, pečlivě oloupeme a rozkrojíme tak, aby nám zbyly delší kousky se špičkou chřestu na pozdější dozdobení slaného koláče. Zbytek chřestu nakrájíme na menší špalíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s ricottou a vejci.
V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla, vsypeme cibuli s česnekem a nasekanými bylinkami a krátce orestujeme. V jiném hrnci rozehřejeme také lžíci másla, vsypeme všechen chřest, orestujeme, podlijeme troškou vody a necháme krátce podusit (do poloměkka). Do smetanovo-vaječné náplně přidáme orestovanou cibuli s česnekem, podušené špalíčky chřestu (zbylou vodu slijeme a delší kousky se špičkami necháme na následné dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Těsto rozválíme, vyložíme jím větší kulatou formu vymazanou máslem a dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme připravenou náplň a kolem dokola poklademe odloženým chřestem. Troubu předehřejeme na 180 °C a slaný koláč s chřestem upečeme dozlatova. V horkovzdušné troubě pečeme cca 35 - 40 minut.
Slaný chřestový koláč krájíme až po vychladnutí. Podáváme jej jako chuťovku, lehkou večeři apod. Skvěle chutná k bílému vínu.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena