50 ml | voda | |
300 g | cukr krupice | |
0.5 lžičky | hrubozrnná sůl | |
220 ml | smetana ke šlehání (33%) |
Na silnostěnnou pánev vsypeme veškerý cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Dáváme velký pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Poté opatrně přilijeme horkou vodu a horkou smetanu ke šlehání. Postupujeme opatrně, protože karamel začne prskat a pěnit. Plamen stáhneme na mírnou teplotu a za stálého míchání prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel plníme do uzavíratelných sklenic a uložíme do chladu. Ihned po přípravě je také vhodný ke zdobení dortů, dezertů apod. Skvěle chutná na palačinkách, lívancích a je výtečnou pochoutkou i jen tak na mlsání.
Tip na neděli: Úžasný karamelový koláč s tvarohem
Máte rádi karamel, tvaroh a čokoládu? Tento koláč uspokojí všechny vaše chutě! Překvapte rodinu výjimečným koláčem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena