Mouku prosijeme, osolíme, přidáme cukr, sušené droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Nakonec přidáme změklé máslo a vše zpracujeme do hladkého těsta. To necháme na teplém místě vykynout.
Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Tu, kterou nevyužijeme, jemně posekáme nadrobno.
Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, které spolu s proužky slaniny zaplétáme do houstiček. Hotové housky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme hrubozrnnou solí a jemně sekanými zbytky slaniny.
Troubu předehřejeme na 180°C a plech s houstičkami necháme ještě dokynout. Slaninové houstičky pečeme asi 25 minut, poté posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
U nás zmizí houstičky vždy ještě horké.