Nejdříve si připravíme veškeré suroviny na těsto. Smetanu zahřejeme na pokojovou teplotu a máslo rozpustíme. Z poloviny omytého citronu nastrouháme kůru. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce, smetanu, rozdrobené droždí, přisypeme cukr, citronovou kůru a strouhaný zázvor. Směs osolíme a v hnětači nebo ručně vypracujeme hladké lesklé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
Vyběhlé těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme kulatou placku. Každou placku nakrájíme na 8 trojúhelníků, které od širší strany svineme do ruličky a vytvarujeme do "podkoviček", tedy rohlíčků.
Plech vyložíme pečícím papírem, poklademe slané zázvorové rohlíčky, každý potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo hrubou solí. Rohlíčky pečeme v předtopené troubě při 200 °C asi 15 - 20 minut dozlatova.
Slané zázvorové rohlíčky podáváme čerstvé s česnekovým dipem. Můžeme je také servírovat jako přílohu k asijským pokrmům a zeleninovým salátům.