těsto | ||
---|---|---|
250 g | polohrubá mouka | |
250 g | hladká mouka | |
200 g | tuk na pečení | |
1 kostka | droždí | |
1 lžička | cukr | |
100 ml | mléko | |
1 lžička | sůl | |
1 ks | vejce | |
náplň | ||
250 g | bílé kysané zelí | |
1 ks | cibule | |
1 lžíce | olej | |
100 ml | bílé suché víno | |
1 lžíce | cukr | |
podle chuti | ||
drcený kmín | ||
hrubá sůl | ||
na potření | ||
50 g | tuk na pečení |
Nejdříve si připravíme těsto. Tuk na pečení necháme rozpustit a asi 0,5 dl odlijeme stranou na potření pečiva. Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který nacháme asi 5 minut vyběhnout. Do mísy prosejeme obě mouky se soli, přidáme vejce, kvásek a 200 ml vlahé rozpuštěného tuku. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto, které necháme zakryté na teplém místě asi 40 minut kynout.
Zelí propláchneme, vymačkáme a nasekáme najemno. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky, které necháme na lžíci oleje zesklovatět. Poté přidáme zelí, cukr, sůl, drcený kmín a vše za stáleho míchání podlijeme vínem. Zelí dusíme, dokud nebude měkké a veškerá tekutina se neodpaří. Potom jej odstavíme z tepla a necháme zcela vychladnout.
Vykynuté těto rozdělíme na poloviny a z každého dílu na pomoučené ploše vyválíme placky o síle asi 2 cm. Na každý plát naneseme vrstvu zelí a těsto svineme do rolky, ze které odkrajujeme asi 3 - 4 cm dlouhé špalíky. Špalíky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbývajícím rozpuštěným tukem, posypeme podle chuti hrubou solí nebo drceným kmínem a necháme ještě asi 15 minut odležet. Poté pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dorůžova.
Slané špalíky se zelím podáváme jako chuťovku, ale výborně chutnjí i jako příloha k polévkám jako je třeba zelňačka.
Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím na každý den
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena