1 lžíce | cukr | |
1 lžička | sůl | |
1 ks | vejce | |
3 lžíce | máslo | |
125 ml | mléko | |
250 g | hladká mouka | |
1-2 lžíce | čerstvá petrželka | |
0.5 lžičky | sušený česnek | |
0.5 kostky | čerstvé droždí | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce |
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozpustíme. Pak přidáme vlažné mléko, rozšlehané vejce a vše postupně zahustíme prosátou moukou. Následně do směsi důkladně zapracujeme změklé máslo, sůl, sušený česnek a nasekanou petrželovou nať. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladké, lesklé a táhlé řidší těsto, které zakryjeme folií a necháme asi 90 minut kynout. Práce s tímto těstem je poněkud náročnější na trpělivost, ale určitě se vyplatí. Vyběhnuté těsto na pomoučněném vále zlehka prohněteme a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých vyválíme tenké pruhy velké asi 5 x 10 cm. Každý pruh svineme do ruliček, které klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout. Nakynuté slané bulky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Vychladlé slané bulky podáváme jako přílohu k zeleninovým salátům, pečenému masu, nejrůznějším polévkám, paštikám, pomazánkám apod. Dobré jsou i jen tak na chuť.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena