Brambory ve slupce uvaříme doměkka a důkladně vychladíme, nejlépe den dopředu. Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Asi 2/3 mouky smícháme s kypřícím práškem, cukrem a vanilkovým cukrem a přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce a změklý, nebo raději rozpuštěný tuk a vypracujeme těsto. Přidávám i špetku soli, ale nemusí být. Při zadělávání použijeme podle potřeby zbývající 1/3 mouky.
Na toto těsto můžeme použít jakékoliv ovoce, tvaroh, drobenku a podobně podle osobní chuti. Dávám měkký tučný tvaroh rozmíchaný s vejcem a cukrem a borůvky.
Na závěr nesmí chybět drobenka ze zbývajícího tuku.
Sladký bramborový koláč pečeme na vymaštěném plechu, nebo pečícím papíru v závislosti na výšce těsta 25 - 50 minut při 180 °C.
Upečený sladký bramborový koláč nakrájíme a můžeme podávat.